Web Analytics Made Easy - Statcounter

محمدعلی فراستی، خوشنویس، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خراسان رضوی، با اشاره به اینکه در انجمن خوشنویسان هرهنرجویی که می‌خواهد در مسیر خوشنویسی حرکت کند حتما باید خط نستعلیق را فرا بگیرد، عنوان کرد: آن هنرجو وقتی به مرحله عالی رسید، می‌تواند خط دوم خود را شکسته نستعلیق یا نسخ و یا ثلث انتخاب کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی در پاسخ به این سوال که از کدام خط در خوشنویسی بیشتر استفاده می‌شود، اظهار کرد: خط نستعلیق پیشینه زیادی دارد و کسی که بخواهد در این زمینه کار کند باید علومی همچون فیزیک را برای تعادل و توازن در خطوط نستعلیق فرا بگیرد.

این خوشنویس عنوان کرد: سرکلاس به هنرجویانم می‌گویم، فردی که می‌خواهد این خط «نستعلیق» را دنبال کند حتما باید فیزیک را بداند به طور مثال برای نوشتن کلمه «چشم» باید به طور علمی طراحی خطوط بررسی شود.

نستعلیق؛ عروس خط جهان

فراستی ادامه داد: خط اصیل ما نستعلیق است که مردم با آن آشنایی دارند و زبانزد تمام خطوط دنیا و به عنوان عروس خط جهان مطرح است.

این مدرس خوشنویسی با اشاره به اینکه در موزه‌های دنیا مثل موزه «متروپولیتن» نیویورک گالری‌ای برای خط نستعلیق ایران در نظر گرفته شده است، بیان کرد: آن کشور به مناسبت روز موزه خود می‌آید از خط نستعلیق ما برای تبریک آن روز بر روی پوستر استفاده می‌کند، کشورهای اروپایی به خط نستعلیق ما احترام می‌گذارند اما در کشور ما توجه کم‌رنگی به آن می‌شود.

وی عنوان کرد: کم‎رنگ شدن خط و خوشنویسی در جامعه را می‌توان در کلاس‌های این رشته دید که هنرجویان کم شدند و به سمت خط و خوشنویسی کم‌تر هدایت می‌شوند.

منسوخ شدن خط نستعلیق در کشور

این مدرس خوشنویسی با بیان اینکه مردم به خط نستعلیق علاقه بیشتری دارند، افزود: سفری که چند سال پیش به اسلام‌آباد پاکستان داشتم، در آنجا هنوز روزنامه خود را با خط نستعلیق چاپ می‌کنند اما در کشور ما چند سالی است که این هنر منسوخ شده است، این یکی از نکاتی است که باید به آن توجه کرد چرا روزنامه‌ها از فونت مختلف اما نستعلیق استفاده نمی‌کنند.

فراستی علت منسوخ شدن این هنر را نبود حمایت دانست و تصریح کرد: البته این خط سخت‌ و از طرفی هم هزینه‌بر است و باید کتابت شود، هرچند که امروزه افرادی که با خط سر و کار دارند، فکر اثر هنری نیستند تنها می‌خواهند کارشان راه بیفتد، در آینده این خط منسوخ خواهد شد.

مردم مشهد از خوشنویسی و خط اطلاع کافی ندارند

وی در خصوص خط شسکته، افزود: خیلی از هنرجویان در زمینه خط شکسته کار می‌کنند اما آن جوری که باید و شاید این هنر در جامعه ما شناخته نشده است، به خصوص در کلان‌شهرهایی همچون مشهد، در شهر تهران به لحاظ فرهنگی، مردم از انواع خط اطلاع بیشتری دارند اما درمشهد کم کار شده است، مردم آگاهی لازم را ندارند، مردم باید به سمت نمایشگاه خط و انواع آن گرایش پیدا کنند تا سمت پاساژها، متأسفانه جامعه ما به آن سمت و سو بیشتر گرایش دارد.

وی در پاسخ به این سوال که چقدر در آیات و روایات و کتابت قرآن از خط شکسته نستعلیق استفاده شده و اکنون به چه صورت است، بیان کرد: ابداع خط شکسته به دلیل آن بود که به کاتب سرعت می‌داد تا اسناد قدیمی توسط سلاطین وقف‎نامه‌ها را با خط شکسته بنویسد.

فراستی ادامه داد: نوشتن با خط نستعلیق زمان‌بر است به همین دلیل است که خیلی از وقف‌نامه‌های قدیم و اکنون را به صورت شکسته می‌نویسند تا سریع‌تر کار انجام شود.

سخت بودن خط شکسته؛ دلیل استفاده نشدن در آیات

وی عنوان کرد: به دلیل آنکه خواندن خط شکسته برای مخاطب سخت است کمتر در احادیث و روایات استفاده شده و بیشتر در اسناد و وقف‌نامه، دستورالعمل سلاطین مورد استفاده قرار گرفته است، آیات قرآن هم با این خط نوشته شده است اما مردم ما در این زمینه آشنایی زیادی ندارند.

مردم با خط نسخ ایرانی بیگانه‌ هستند

فراستی با بیان اینکه خط قالب نوشتن قرآن نسخ است، اظهار کرد: ما دو نوع نسخ داریم، نسخ عربی «عثمان طه» و نسخ ایرانی که متأسفانه مردم کشور با آن بیگانه هستند و بیشتر به سمت خط عثمان طه می‌روند.

وی در خصوص استفاده نکردن از خط ایرانی در آیات قرآن، تصریح کرد: عرب‌ها خط ما را نمی‌پسندند و از طرفی هم ما با یک نگاه کورکورانه به آن سمت رفته‌ایم، از طرف دیگر همه به این خط عادت کرده‌اند چراکه از قدیم در ایران بوده است، به عنوان مثال قاری برای قرائت از خط عثمان طه استفاده می‌کند اما به لحاظ هنری نسخ ایران زیباتر است.

این خوشنویس در پاسخ به این سوال که برای توسعه هنرخوشنویسی چه باید کرد، ادامه داد: مشکل همه هنرمندان در هر رشته‌ای نبود حمایت است، حمایت نباشد هنرمند چگونه به کار خود ادامه دهد.

وجود مافیا در هنر خوشنویسی

وی در ادامه گفته‌های خود، بیان کرد: متأسفانه مافیایی هستند که تعداد شاخصی را زیر چتر خود دارند این معضلی است که در کشور ما وجود دارد باید سازمان و ارگان‌ها به شکل متعارف نه از طریق مافیا  از هنرمندان استفاده کنند.

فراستی در پاسخ به این سوال که از هنرخوشنویسی  در چه هنرهای دیگری استفاده می‌شود، افزود: هنر خوشنویسی هنر قدسی است که با آیات و روایات سرو کار دارد، ریتم موسیقی که نت‌ها با هم تشکیل می‌دهند در خوشنویسی هم همین جزئیات است که به یک ترکیب زیبا دست پیدا می‌کند و فضای زیبایی در ذهن خوشنویس ترسیم می‌شود و بعد نقش را ایفا می کند.

این مدرس خوشنویسی ادامه داد: همانند موسیقی، ما در قرآن هم همین موسیقی کلمات را داریم مثل سوره «ضحی» که موسیقی و نت زیبایی دارد.

کلاس خوشنویسی قبل از انقلاب کم بود

این خوشنویس با اشاره به وضعیت خوشنویسی قبل و بعد انقلاب، اظهار کرد: قبل از انقلاب کلاس خوشنویسی کم بود اما اوایل انقلاب انجمن خوشنویسان ایران تلاش زیادی انجام داد و در سراسر کشور شعبه‌هایی داشت و همه جا فعال بود، هنرجو زیادی در این انجمن تربیت شدند.

وی در پایان در خصوص وضعیت خوشنویسی، اظهار کرد: تا حدود 10 و 15 سال پیش خوشنویسی مسیر خوبی را می‌رفت اما به دلیل فضای مجازی و مواردی دیگر وضعیت آن کم‌رنگ شد.

یادآور می‌شود، محمدعلی فراستی، خوشنویس، متولد 1340 در فردوس است، وی خوشنویسی را زیر نظر مصطفی مهدی‌زاده، غلامحسین امیرخانی، عباس اخوین، عبدالصمد صمدی و قاسم توکّلی آموخت.
وی در جشنواره‌های مختلف، عناوینی از قبیل رتبه اول ششمین جشنواره خوشنویسی غدیر، رتبه اول در نمایشگاه تخصصی آثار مکتوب امام رضا (ع)، رتبه اول جشنواره سراسری شهر بهشت، رتبه دوم جشنواره بین‌المللی غدیر و...دریافت کرده است، این هنرمند کارمند مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی بوده و سابقه برگزاری نمایشگاه انفرادی در نگارخانه رضوان، برگزاری کارگاه عملی وتدریس در مکتب هنر رضوان را دارد.

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۲۶۲۶۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مسابقات قرآن دانش‌آموزان شیراز آغاز شد

ایسنا/فارس مرحله ۱۴ گانه چهل‌ودومین دوره مسابقات قرآن، عترت و نماز دانش‌آموزان شیراز از امروز 13 اردیبهشت‌ماه آغاز شد.

مراسم افتتاحیه این دوره از مسابقات ویژه دانش‌آموزان نواحی چهارگانه شیراز امروز، ۱۳ اردیبهشت‌ماه به میزبانی آموزش و پرورش ناحیه یک شیراز برگزار شد.

مدیرکل آموزش و پرورش فارس در حاشیه این مراسم گفت: به دلیل پهناور بودن استان، بین مرحله شهرستان و مرحله استانی مسابقات قرآن یک مرحله به نام مرحله ۱۴ گانه ایجاد شده تا دانش‌آموزان مستعد بیشتری در زمینه قرانی شناسایی شوند.

فرشید قاسمی تصریح کرد: در این مرحله دانش‌آموزان مناطق همجوار با هم به رقابت می‌پردازند و در نهایت برترین آن‌ها در این مرحله به مرحله استانی راه پیدا خواهند کرد.

وی افزود: مرحله ۱۴ گانه چهل ودومین دوره مسابقات قرآن، عترت و نماز دانش‌آموزان استان فارس در شهرستان‌ها و مناطق اقلید، سرچهان، ارسنجان، خرامه، سروستان، لارستان، داراب، فیروزآباد، اشکنان، ممسنی، بالاده، شیراز، سپیدان و قیروکارزین برگزار و یا در درحال برگزاری است.

قاسمی گفت: مسابقات شیراز با حضور بیش از هزار و ۲۰۰ دانش‌آموز دختر و پسر متوسطه اول و دوم نواحی چهارگانه شیراز و به میزبانی آموزش و پرورش ناحیه یک شیراز به صورت جداگانه برگزار می‌شود.

مدیر کل آموزش و پرورش فارس افزود: این مسابقات در ۱۲ رشته شامل حفظ، قرائت تحقیق، قرائت ترتیل، تفسیر، نهج‌البلاغه، صحیفه سجادیه، احکام، گفتمان مهدوی، انشای نماز، مداحی، دعاخوانی و اذان برگزار می‌شود.

رئیس آموزش و پرورش ناحیه یک شیراز نیز در این مراسم گفت: امروز اگر نگاهی به آسیب‌ها، مشکلات و آفت‌های جامعه بیندازیم، متوجه می‌شویم علت عمده این آسیب‌ها و مشکلات به دلیل دوری از قرآن و آیات نور بوده است.

مجید احمدی ادامه داد: هر کجا که بشر آسیب دیده، و دچار آشوب درون شده است، به جهت بی‌تقوایی، دوری از آیات الهی و آرامش حاصله از آن بوده است.

وی گفت: امروز توفیقی نصیب ما شده است که در این مکان، شهید عزیزی که نوجوان و احتمالا دانش‌آموز بوده و تازه تفحص شده است را در سالروز شهادت امام جعفر صادق، جد این شهید بزرگوار، میزبانی کنیم.

رئیس آموزش و پرورش ناحیه یک شیراز با بیان اینکه اگر بخواهیم جامعه‌ای بهتر داشته باشیم باید از آیات قرآن و آموزه‌های آن در محیط کار و اجتماع استفاده کنیم، افزود: دانش‌آموزان باید آیات الهی را بخوانند و کمک کنند که محیط ما و اجتماع ما قرآنی شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • حمله بایدن به ژاپن و هند/ آن‌ها بیگانه هراس هستند!
  • استخوان‌های لیبرال دموکراسی غرب و صهیونیسم در حال شکسته‌شدن است
  • رکورد مسابقات فری استایل اسکیت شکسته شد
  • مسابقات قرآن دانش‌آموزان شیراز آغاز شد
  • تست هوش ریاضی: تعداد تخم مرغ‌های باقی مانده چند عدد است؟
  • کرملین: فشار آمریکا به متحدان روسیه بی‌نتیجه است
  • دریافت نشدن خسارت از بارندگی‌های اخیر در خوزستان
  • مساله اتباع بیگانه، امنیت، کم آبی و بیکاری چالش‌های اصلی فارس است
  • افتتاح نمایشگاه خوشنویسی قدر استاد درشهرکرد
  • برپایی نمایشگاه خوشنویسی در شهرکرد